19 října 2009

19.10. Syrie

Poslední nákupy a návštěva památek byly naší celodenní náplní. Když jsme jeli na letiště, bylo mi smutno. Ve tmě mizející zeleně osvícené mešity, chlapíci co se líbají vroucněji než milenci, pouliční prodavači čaje a granátových jablek. Minuli jsme Assada v nadživotní velikosti ve všech možných podobách. Bashar taky nechyběl.

Země zahalených žen, sloganu "Welcome in Syria!!!", přátelských nabídek čaje, nepochopitelného bordelu, který dělají Syřané kolem sebe a báječného falafelu za 15 syrských lir.
Sice neustále musíte někomu vysvětlovat odkuď jste, kam jedete, jak se jmenujete, kolik máte bratrů a jakého vyznání jste. Ale tohle všechno vám otvírá dveře k lidem, kteří mají většinou jiné hodnoty a představy o životě, ale svoji víru vám netlačí a rádi se s vámi podělí o svůj čas a místo ve svém domě. Zvlášť když se s nimi rádi podělíte o své zážitky a pochválite jim děti, manželku, dům, auto, knihy, islám, krásnou zemi a dobrý čaj...

Sýrii jednoznačně doporučujeme a po našich zkušenostech, země je bezpečná a lidé jsou milí. Předpokládali jsme, že bude cesta mnohem víc dobrodružnější, ne tak jednoduchá a země mnohem méně civilizovaná. Opak je pravdou. Jídlo na ulici ani fresh juicy vás nezabijí, anglicky se taky nějak domluvíte a západní záchody jsou skoro všude. Sýrie je zemí bohatou na památky dávných civilizací, jejichž odkaz tu stále žije.

Stojí za to!!!

Andy, Martin a Evka




PS: Teď čekáme na letišti a shodou okolností jsme narazili na Syřana žijícího už 18 let v Čechách, skoro takovýho Brňáka. Sýrie je plná překvapení.
PPS: Poplatek za odlet z letiště, či jak nazvat taxu za to, že už ze země odjíždíte je oproti uváděných 200 lir v Lonely Planet v reálu 1500 Lir!!! Nechte si tedy dost rezervních peněz. Je dobré vyměnit je už v hale, uvnitř se vyměňovat nedají.

Žádné komentáře:

Okomentovat