17 října 2009

15.10. Z pouště do Damašku (by Evka)


Ranního budíčku se zhostil oslík svým divokým hýkáním. Prý se v noci utrhl jeden velbloud, tak měli místní co dělat. Nás budil Mohammed slovy "Líný lidi vstávejte" . Asi si myslel, že je děsně vtipnej. Po chvíli zevlení se rozdávala dobrá snídaně, následovalo focení a přesun zpátky do města.

Na velblouda už mě nikdo nedostal, tak jsem poskakovala kolem a fotila Martina, který se snažil si sednout pohodlně. Moc mu to nešlo.

Následoval pomalý přesun na autobusák (zde jen malá kavárna u cesty), koupě předraženého lístku do Damašku a kodrcavá 3,5 hodinová cesta do Damašku. Byl to snad nejhorší autobus, kterým jsme jeli. Španělé se nás drželi i cestou do hotelu, který jsem našla v jednom zápisku v Hamě na recepci, v knize si cestovatelé často píšou mezi sebou. Narazili jsme snad na nejhoršího taxikáře v Damašku. Absolutně netušil, kde je staré centrum města, jak se tam dostat, natož aby věděl, kde je ulice, kam potřebujeme. Následovalo několik zastávek, kdy se ptal místních, jak se tam má dostat. Když jsme si se Španělkou ukazovaly na čelo, jako že je "totalmente estupido", místní tvrdili, že to přece není problém a co, že to vlastně řeším.
Asi jsme chtěli za svoje peníze moc servisu, či co. Každopádně mě jeho přístup vytočil. Neměl ani mapu, a když jsem mu ukazovala svoji v průvodci, netušil vůbec kde je například citadela - hlavní památka v Damašku. Chvíli to vypadalo, že neumí ani číst. Španělé to taky prožívali a Andy obracela oči v sloup a povídala něco o blbcích.
Tentokrát jsme neměli prostě štěstí. Dali jsme mu půlku toho, co bylo domluveno, protože nebyl schopen nás na danou adresu dovézt.

Po chvíli hledání jsme na popisovaný hotel narazili. Průměrně čistý, pokoj prostorný a cena velice milá, pravěpodobně poloviční oproti hotelům co jsou v průvodci. Vyšlo nás to na 250 lir, což je asi 110 Kč, uprostřed starého města. Kdyby někdo hledal, tak je to Al-Jamin al-Jadid na Straitght street (Sharaa Madhat Basha), hned vedle Al-Khawali restaurantu, který je uveden v Lonely planet.

Večeříme falafel, jako obvykle, když nechcem utrácet. Bloumáním po městě zakončujeme den.

Žádné komentáře:

Okomentovat