26 prosince 2010

20.12.10 BANGSAL, GILI ISLANDS - TRAWANGAN ISLAND

Po včerejším neoblomném smlouvání jsme v této taktice pokračovali. Taxikáři nás nezajímali, my chtěli pro přesun ze Sengigi do Bangsalu (přístav levných veřejných lodí) použít místní dopravu. Prý nefunguje říkal jeden taxikář, druhej i třetí s pidibusem. Začli na 100 000Rp, my chtěli 30 000Rp. Nikdy totiž není jasné, kde je ta hranice, kdy je možná domluva. Všichni se nám vysmáli, což je normální, ale asi to bylo pod cenou. S jedním jsme se dohadovali asi na 5x. Vždycky odjel, pak zas přijel, že za 70 000Rp a ať neděláme fóry a nasednem. Trvali jsme na svým, nakonec nejmenší cena, za kterou nás byl někdo ochoten svézt bylo 50 000Rp. Bylo to dost do kopce, takže pak nám bylo jasné, že opravdu spálí hodně benzínu, s čímž jsme už měli zkušenost na Bali.

Lodí z Bangsalu jsme jeli nakonec na úplně jiný ostrov, než jsme původně chtěli (Gili Air), ale protože loď jela až další den, "demokraticky" jsme si vybrali, ten, kam loď prostě jela - tedy na Trawangan.
Gili Islands jsou vyhlášené 3 ostrůvky na severo-západě od Lomboku. V každém průvodci najdete, že to prostě musíte zažít. Ráj na zemi, píšou. Gili je v místním jazyce ostrov, takže i všechny ostatní ostrovy kolem Lomboku se jmenují Gili. Anglický název je tím pádem docela nesmysl, ale vžil se a všichni vědí co to znamená. Ostrovy jsou to tři, Gili Air, Gili Meno a Gili Trawangan. Meno je nejmenší, Air střední a Trawangan největší. Všechny jsou obydlené a navštěvované. Meno se dá dle informací obejít pěšky po pláži asi za 1,5 hodiny. Trawangan něco přes 3 hodiny.
Ani na jednom nesmí jezdit mopedy nebo auta, všude se člověk dopraví pěsmo, koňmo nebo na kole. Kolem ostrůvků jsou bohaté korály a podvodní fauna, což je taky jeden z důdovů jejich navštěvovanosti.

Velmi jednoduše jsme našli slušné pěkné ubytování za 150 000Rp i s moskytiérou (vhodná), hned na hlavní "třídě" kde jsou všechny restaurace, warungy, bungalovy.. Všechno se tu děje na téhle jedné ulici, víc jich tu není :)
Moře teplé, čisté, bílé pláže, ne moc dalších turistů akorát mračna nad hlavou a blížící se bouřka. Ta nás tady provázela pěkných pár dní. Po ránu hezky, kolem poledene mraky a navečer déšť. Prý oba vulkány - Mt. Rinjani na Lomboku a Mt. Agung na Bali k sobě natahují mračna a tvoří se bouřky. Přeci jen jsme v deštivém období, ale zas tak moc nám to nevadí.

Tomuhle ostrovu by se dalo přezdívat "ostrov koček s ukouslým ocasem". Stejné se vyskytovaly i na Bali, ale ne v takové míře. Nejsou tu žádní psi, takže pro kočky ráj. Většina má nějak zvláštní ocas, zlomený, chybějící, špatně srostlý s bambulí. Mysleli jsme, že jim to dělají místní, ale ti o ně nejeví sebemenší zájem. Čím dál víc nám začíná připadat, že jde o bitky mezi kočkami samotnými.

Žádné komentáře:

Okomentovat