16 května 2012

Tabacco Caye - Belize











Mikro ostrůvek, na nějž jede vodní taxi z Dangrigy od Riverside Café od řeky. Taxi nemá přesné hodiny kdy jezdí, ale je dobré tam být kolem 9 ráno, kdy pak lodivod čeká jestli se mu loďka naplní. Vyrazí s minimálně 4 pasažéry. Bohužel to v našem případě trvalo 3 hodiny, než jsme vyjeli. Od jiných cestovatelů jsme zaslechli podobné zkušenosti.
Na ostrůvku bydlí dohromady asi 20 stálých obyvatel. Z jedné strany je chráněn vlnolamem a z druhé má mola pro lodičky. Moře má zde neuvěřitelně světle modrou až tyrkysovou barvu a je neskutečně průzračné. Všude na březích jsou velké mušle, vyplňují se s nimi základy a používají se jako obrubníky mezi jednotlivými zahrádkami. Moře jich tu vyplaví tolik, že jsou zde spíš odpadem.
Na ostrově je několik ubytování, vždy rovnou s 3 jídly denně, neboť se tu nedá nic koupit. Když si člověk stoupne do pomyslného středu ostrova, tak vidí na moře na všechny strany zároveň, přejít ho napříč je na pár minut chůze. Je to opravdu mikro ostrůvek.

Zakotvili jsme v Blue Dolphin Lodge, pro nás v nejdažším ubytování za celou cestu (40USD/os včetně jídel). Ceny se tu pohybují nastejno nyní mimo sezónu. V sézoně by jsme se asi nedoplatili. Máme kabinku s vlastní teráskou a nezbytnou houpací síti. Jsme hned u vody (což zde není nijak složité) a paní domácí nám skvěle vaří. Je to trochu jako na táboře. Elektřinu zde zajišťuje generátor, který běží od 6 od večera asi na 2 hodiny. V jinou dobu zásuvky nefungují. Prostě co si sem člověk nepřiveze tak nemá.

To nejkrásnější je zde korálový útes, který je kousek od břehu. Prošnorchlovali jsme dvě odpoledne a našli jsme asi 2m mantu, velkého rejnoka, pak pár ryb které ani neumíme popsat, spousty klanů a snaprů a jednu malou čistící rybičku, co si mě spletla s velrybou a chtěla se ke mně připojit. Nemusím podotýkat, že já o její služby nestála a docela mě vyděsila. Naštěstí ji odehnal Martin, ale dlouho si to nechtěla nechat vymluvit. Nic se nestalo, ale ta její plochá hlavička jezdící kolem mě a hledající přistávací plochu mi zůstane dlouho ve vzpomínkách.

3 komentáře:

  1. To si děláš legraci??? Jak si tebe někdo mohl splést s velrybou!!! To byla ale hloupá rybička :) ty jsi konstrukcí spíš stéblo mořské trávy! :D Jinak popis zní úžasně, chci taky!!!! :)

    OdpovědětVymazat
  2. si blbá! Ti dám tábor Ty! si asi nebyla na táboře, tam to takhle fakt nevypadá, soudě podle fotek! :) a s tou rybkou si fakt pobavila, škoda že martin nefotil. když mě napadla medúza, můj manžel pádloval rychle pryč, prej aby aspoň jeden prežil, pche!

    OdpovědětVymazat
  3. padlujici manzel co te tam nechal je teda peknej ulicnik ! jinak rybicka si nevybrala martina neb nema tak hladkou pristavaci plochu :), bylo to tam super!

    OdpovědětVymazat