06 května 2012

Tikal - Guatemala








Zatím dosavadní největší highlight cesty. Ruiny jsou uprostřed džungle, mimo veškerou civilizaci. Tikal není původní jméno tohoto starobylého města. Tikal znamená mnoho zvuků a dali mu jej archeologové, kteří ho odkrývali kolem roku 1870. Tehdy vykáceli bujný prales aby viděli celou oblast. Vše zase zarostlo místy v neprostupnou džungli, a to je to jen 150let.
Mayové se zde usadili kolem roku 700 př. n.l. když si zničili El Mirador – další obrovské starobylé město více na sever. Kvůli vykácení a přelidnění El Mirador zanikl a Mayové utekli do míst, kde byla ještě bujná vegetace. Kolem roku 400 n.l. se stalo významným místem se 100 000 obyvateli.
Od Teotihuacánců se naučili použití zbraní (oštěpů a šípů) a tak získali pod vedením krále Jaguára moc nad tehdejším územím až k Belize.
Skončili kolem roku 900 n.l. kvůli masivnímu přelidnění a totálnímu nedostatku potravin.

V dobách největší slávy se prováděli brutální obřady pro uctění bohů. Obětovali se nejen zvířata ale i lidi. Většinou tak, že se jim vyřízlo srdce zaživa. Průvodce nám vyprávěl jak se obětem předtím dávali psychedelika, aby v době obětování nic necítili. Navíc to bylo pro celou vesnici a rod a asi i obětovaného velké požehnání, že může být obětován. Tehdejší králové vypadali jinak než obyčejný lid. Měli jinou stravu, takže dosahovali evropského vzrůstu (zbytek obyvatelstva měl kolem 150-160cm), navíc byli bělejší a aby vypadali ještě více božsky, tak se jim záměrně jako dětem deformovala hlava, protahovalo se čelo a zplošťoval nos. Výsledkem byl král, jež opravdu vypadal jako bůh.

Jméno Mayové dostali až od kolonistických Španělů, kteří je v 16.stol násilně katolizovali. Když se jich ptali co jsou zač, Mayové odpovídali že nerozumějí, což bylo v jejich řeči „Maya maya“. Prý. Tohle nám vyprávěl průvodce cestou hustou džunglí od jednoho paláce ke druhému, zatímco nad hlavami nám skákali opice a řvali papoušci. Vedro a vlhko jsou zde neskutečné.

Občas se z dřungle vyloupl další palác. Spousta míst je ještě neodkrytá, taky proto, že se zjistilo, že když některý palác odkryjí, rychle eroduje. Vše je totiž z vápence, který nápor vedra a vlkha nedobře snáší.

Černobílá fotka ukazuje, jak pyramidy měly nejen obřadní poslání. Stíny, které promítali na další menší pyramidy jim ukazovali kdy zasít a kdy sklidit. Formy kalendáře pro farmáře. K otázce o konci světa v roce 2012 byl náš průvodce skeptický. Je vůbec otázka, jestli se všechny znaky podařilo vyluštit správně. Takže v tomto ohledu nemáme žádné speciální informace.

Podtrženo shrnuto, Tikal byl opravdu zážitek, a památka jež stojí za to vidět. Vřele doporučujeme !

Koupili jsme to jako tour za 100Q/os včetně průvodce. Má smysl tam jet nejdřívějším spojem ve 4.30 ráno než je brutální teplo a vzít si průvodce. Kromě nechvalně proslulé agentury San Juan to zařizuje ještě jedna, ale stejně člověk skončí u toho samého průvodce.

Žádné komentáře:

Okomentovat