28 května 2012

San Juan del Sur - Nicaragua

V Nicaragui je toho hodně k vidění na poměrně malé ploše, kde je nejvíce lákadel kousek od sebe. Jde hlavně o západní část země. Přesuny se tedy konají jen půldenní, což je příjemná změna oproti dvoudennímm cestám doteď. Chicken bus z Granady do Rivas trval asi 2 hodiny a vyšel na nějakých 30 Cordobas. Zato taxi compartido (sdílené taxi) z Rivas do San Juan del Sur (20min) vyšlo na 50 C. Chicken bus by tam jel zase přes hodinu až za hodinu, tak jsme zvolili pohodlnější a rychlejší způsob dopravy.
Přepočet je 1USD = 24 Cordobas.

San Juan bylo rybářské městečko se sochou svatého Juana na kopci nad městem. Rio v miniaturním měřítku.
Hlavním zdejším lákadlem je surfování na několika blízkých plážích, které omývá Pacifik. Od ledna do března je prý studený, zbytek roku má příjemnou teplotu.
Samotná pláž v San Juanu není nijak výjimečná ani krásná, je to normální městská zašpiněná pláž. Sice někteří Američani tvrdili že je „Super cool.“ ale nám tak nepřišla. Super cool byla až Playa de Maderas a Playa Remanso. Každý den jsme na některou vyrazili abychom provětrali prkna a zdokonalili se v tomto náročném umění na vlnách.
Z Casa de Oro jezdí každý den transport do těchto končin za pár dolarů. Člověk se sem nedostane sám, páč sem nic nejezdí. Zároveň jsme dostali tip na učitele a majitele surfařské odnože Casa de Oro, prošedivělého vlka Alfreda. Prý se po jeho výuce na prkně dobře sveze i každej balík. Vyzkoušela jsem tedy jeho styl učení a navečer jsem se párkrát sama na vlně svezla. Prozradil spoustu užitečných tipů a radil, která vlna je dobrá.
Je to ale pěkná fuška. Druhej den už nám tak hej nebylo. Pěkně rozlámaní jsme se pokoušeli o totéž co den předtím, ale s horšími výsledky. Třetí den nebyly vlny pro pulce jako jsme my, takže trochu smůla.
Nicméně Alfredo ví co dělá. Můžu doporučit.

Ještě uvedu drobné doporučení při návštěvě místních pláží.Bohužel se zde vyskytuje rejnok (Sting ray) a to v některých obdobích. Když na mladě schované v písku někdo šlápne, bohužel se ožene svým ocasem kde má malý trn. Nejlepší co pomáhá na bodnutí je ihned ve vodě ránu vymáčknout a pak na břehu ponořit nohu do vřelé vody (místní s tím pomůžou). Bolest ustoupí během hodiny – dvou. Jde o běžné zranění, za těch pár dní si na ně šláplo asi 10 surfařů.

Žádné komentáře:

Okomentovat