08 května 2012

Caye Caulker - Belize











Hned od hranic je znát jiná nátura této výjimečné středoamerické země. Trochu méně odpadků, trochu více organizovanosti, na ulicích černoši a angličtina jako hlavní jazyk. To jsou asi největší rozdíly. Sever je bohatší než plantážový jih.
Přesto, že jsme tuto zemi neměli ani na seznamu „K navštívení“, nějak to vyplynulo ze situace a z Tikalu jsme sem zajeli.
Vybrali jsme si nejoblíbenější backpackerskou oblast a to ostrov Caye Caulker blízko korálových útesů, jež jsou druhé největší po Great Barrier Reef.

V Belize vládne pohoda, reggae hudba a chlápci se oslovují Bro, jako Brother – brácho. Mluví svým dialektem angličtiny, jež se jmenuje Garífuna a chlapi vypadají jako Bob Marley, často s rasta hárem až po zadek. Nejsou zde jen černoši, ale i zbytky Mayů, Guatemalců a expati z USA nebo Kanady. Nicméně atmosféra relativní pohody tu visí ve vzduchu.
Pociťujeme velký rozdíl oproti levnější ale hrubější Guatemale, kde se nám moc nelíbilo.
Belize funguje jako dovolenková destinace pro bílé anglicky mluvící seveřany – Kanaďany a Američany. Překvapivě nejezdí tolik do levnějšího Mexika, kde by se s angličtinou nedomluvili ale sem. Skupují pozemky a staví si svá velkopanská sídla na krajích malých přímořských vesnic. Když pak člověk jede od města k městu, vidí vedle sebe dřevěné budky na kuřích nožkách (tradiční obydlí) a hned vedle baráky jako z katalogu na Floridě.

Politický režim je tu relativně stálý, ne jako v jiných zemích Střední Ameriky, kde se občanské války střídaly s vynuceným příměřím. Oni sami se řadí spíše ke Karibským státům jako je Jamajka. Infrastruktura je tu poměrně rozvinutá, po Mexiku a Costa Rice asi třetí. Nicméně stále je to rozvíjející se země. Spolu s Kostarikou a Mexikem je to nejnákladnější země. Platí se tu Belizským dolarem v ekvivalentu 2:1 k USD. Americkými dolary se tu dá platit stejně jako Belizskými. Obě měny jsou si rovny. Nejlevnější rozumné ubytování se dá sehnat mezi 30-50 B$, jídlo v hospodě stojí od 15 B$, na ulici kolem od 2B$, 2hodinová cesta autobusem stojí 10B$.

Caye Caulker leží 40minut lodí od Belize City, je to jedno z míst, které navštíví snad každý cestovatel po této zemi. Bohužel jsme od všech cestovatelů slyšeli, jak je to úžasné, ale bez jedné důležité informace. Že díky ochraně útesů a mořské flóry je okolí ostrova zarostlé řasami a že se prakticky ze břehu nedá koupat, pouze v jednom místě. To místo se jmenuje Split (rozdělení), kdy se při hurikánu Hattie ostrov předělil na severní a jižní část, díky proudům v této propadlině se řasy neudrží a tudíž se tu dá koupat.
Tohle nám trochu zkazilo radost z nalezení karibského ráje. Nicméně ostrov působí sympaticky a to i díky hlavnímu krédu místních lidí „GO SLOW, YOU ARE ON CAYE CAULKER“ – přeneseně asi jako Zpomal, jsi na Caye Caulker.
Největším dobrodružstvím jsou tu šnorchlovací výlety a potápění na vzdálenějších atolech a v Blue Hole (UNESCO). Po dlouhém rozmýšlení jsme zvolili šnorchlovací denní výlet na plachetnici (spol.Raggamuffin můžeme doporučit) spolu s hordou mladých, neklidných a řvoucích Kanaďanů, Američanů, a Angličanů. Někteří byli i sympaťáci ale často se sem tyhle skupinky jedou jen opíjet - bohužel.
Na lodi byla i jedna zamklejší dvojice z Lipska, která jede svoji roční cestovatelskou odyseu už od Vánoc. Projeli Austrálii a Jižní Ameriku, pak se chystají na USA a Asii. Bylo příjemné se nimi potkat a podělit se o zážitky.
Výlet měl tři šnorchlovací zastávky na specifických místech útesů. V jednom z nich jsme potkali kapustňáka. Pro mě to byl asi největší zážitek z celé cesty. Líně si tam ležel na zemi v písku, až vypadal jako kus kamene. Je to obrovský býložravý savec, který se živí řasami. Může vážit až půl tuny a vypadá jako obří obtloustlý delfín nebo jako divný tuleň s menšíma předníma ploutvema. Nadechuje se cca jednou za 20 minut, tak, že vyplave na hladinu a vystrčí jenom nos. Je neuvěřitelný, jak se takový kolos ladně pohybuje ve vodě při použití těch svých malých předních ploutviček. Pak si zase lehl na zem a my pluli dál.
Druhý spot byl na místě, které vypadalo jako mořské akvárium plné ryb. Ryby si sem zvykly chodit pro dobroty od rybářů a proto jsou tu ve vysoké koncentraci. Tady byla k vidění desítka tmavých mant a býložřaví žraloci tzv. nurse shark (neznáme český překlad). Všichni byli na dosah a byla jich spousta. Sice to byla taková atrakce pro turisty, ale stála za to. Ochránci útesů vyhradili jen malý kousek pro tyto účely a striktně dbají na to aby to tak cestovky dodržovaly. Taky nás hned přijeli zkontrolovat.
Poslední spot byl v průlivu mezi dvěma částmi útesu, kde byly k vidění želvy zelené a spousta klaunů a malých rybek. Ač to byl poměrně drahý výlet (50USD), tak stál fakt za to.

Na Caye Caulker se taky vyskytuje přehršel golfových vozítek. Ostrov má tvar nudle a delší strana se dá přejít asi tak za 15 minut. Moc jsme nepochopili proč zde turisté používají tahle vozítka, ale je to takový místní kolorit. Alespoň, že auta zde mají z velké části útrrum.

1 komentář: