20 května 2012

Utila - Honduras

Potápěcí základna na ostrově v Bay Islands. Patří sem ještě resortní a drahý Roatán a vzdálenější Guanaja. Utila patří mladým „levným“ cestovatelům. Ono potápění není levné, ale tady je stále nejlevnější na světě. Lokace jsou blízko kolem celého ostrova, nejsou tady tak vysoké náklady a k vidění je toho hodně.
Nedá se říci že je to vlastně Honduras. Z Hondurasu to moc nemá. Je to nejvýnosnější turistická část země, nikam jinam cizinci ani nejezdí. Škol je tu asi 15, tedy na každém kroku v tomhle malém městečku (jediném na ostrově), takže se dají v klidu obejít během dvou hodin. Spíš to tu vypadá jako nějaký potapěčský americý kampus. Všichni chodí s knížkama o potápění pod paží a povídají si o tom co dnes na „divu“ viděli a taky kde se včera opili. Je to taky party ostrov. Průměrný věk je kolem 25. Cool děti na výletě.
Jelikož slunce zapadá v 6 a v 8 už je tma jak v pytli a party začínají kolem 11 večer, tak jsme se na žádnou pořádnou nedostali. Ranní ponory jsou od 7, což se nedá když člověk někam vyrazí o půl noci.
Zakotvili jsme na malé rodinné základně ALTON´S. Potkali jsme tu jednoho slováka Toma, který tu dělá instruktora skoro rok. Navíc jako jediní mají při ponorech zdarma ubytování, což je velmi vítáno.
Po zvažování co budem přesně dělat, jsme nakonec dospěli k závěru, že si uděláme pár fun divů a certifikaci Advanced divera – což je pár specializovaných ponorů – jeden hluboký, jeden navigační, jeden noční, jeden na správné vyvážení a jeden dle výběru. Stálo to skoro stejně jako 10 ponorů, tedy 260USD, což je k neporovnání oproti Belize kde jeden ponor vyšel i na 100USD.
ALTON´S můžeme doporučit. Hlídají kvalitu, vybavení a jsou milí. Celý týden se tak motal kolem rybiček, kyslíkových bomb, vybavení, studia a potápění.
Jedna technická, na ostrově je strašná spousta komárů a malých mušek. Rozhodně se vyplatí pořádný repelent !








Naše další kroky směřují do Nicaraguy – do Leónu, Granady a dál do Costa Ricy. Zůstáváme na příjmu.

Žádné komentáře:

Okomentovat