22 února 2014

Sri Lanka - Země sladkého čaje

Každý den začíná s tímhle šálkem černého, s mlékem podávaného a hodně přeslazeného čaje. Doma mě tenhle způsob neláká, ale tady má své kouzlo. Je horko a tmavé ruce přinesou krásný bílý porcelán. Jejich tmavě čokoládové oči s neskutečně bílým bělmem se smějí, když se člověk zmíní, že je to moc dobré. Následuje místní nebo „western“ snídaně a ovoce v poklidném tempu.

Z noci se stává den kolem 6.15 a během půlhodiny jsou všichni na nohou. Noc příchází v 18.15 jakoby mávnutím proutku. Jsme u moře na jihu ostrova, na přelomu východní a jižní části. Ve východní už začalo období deštů, na jižní je sezóna. Ostrov je tak rozdělen na dvě části, které se doplňují. Po pár doporučovaných destinacích jako Mirissa nebo Unawatuna zaplněných tlustými hlučnými ruskými ogary jsme zvolili relativně nezmiňovanou oblast v provinčním menším městečku Tangalle. Typická dopravní křižovatka s hodinami u nádraží, malým trhem a příjemnými plážemi.

 Pláže se líbí i želvám, které sem chodí klást vejce a v noci se pak do moře sune nová generace želviček. Občas si s mláďaty chtějí hrát místní psi, ale když to „Sri Lanka people“ vidí, zasáhnou a želvám pomůžou do vody. Jsou na to přirozeně hrdí a zatím jsme neviděli, že by se jim ubližovali. Doufám, že alespoň některé přežijí a vrátí se na stejnou pláž naklást svoje vejce. Tak to mají ve zvyku.

 Hned první den nás odchytl místní rybář Kumar, asi aby jeho synek mluvil chvíli anglicky a nebál se bílých. Nicméně nám hrdě ukázal svůj nový betonový domek, co si postavil po tsunami z 2004 a zasvětil nás do svého živobytí. Na několika lodích z vydlabaného kmene s připojeným bambusem k boku se vydá horda chlapů rozhodit síť 3xdenně, když nejsou moc velké vlny. V 8, ve 2 a v 5. Síť pak vytahuje skoro 40 malých drobných místňáků. Někdy se prý podaří ulovit i 200kg ryb, ty se prý rozdělí mezi pomáhající chlapíky, jejich rodiny a třetina se prodá do restaurací. Skoro každý den si nějakou dáme a jsou všechny skvělé.

 V okolí je pár zajímavostí, které postupně prozkoumáváme a až nás přestane bavit plážový poklidný život, přesuneme se na sever do čajových plantáží a ke skvostům buddhistické historie.

1 komentář:

  1. Dobrý den, lze se s Vámi spojit emailem? Měla bych námět na spolupráci s Lonely Planet. Ozvěte se mi na alena.bartosova@svojtka.cz. díky.

    OdpovědětVymazat