29 dubna 2012

Mexico city - reflexe

Jak bych začala. Nevím přesně. Jsme tu pár dní a čekali jsme hodně. Hodně jinou kulturu, hodně rozdílných věcí, klima a vlastně všechno.
Možná moje představivost zveličila informace, co jsem měla k dispozici. Možná jsem si to jen moc všechno přifoukla.
Za těch pár dní se nekonal "wau" moment. Něco, co by nás překvapilo, vyděsilo nebo dechberoucně zastavilo.
Možná je to taky tím, že se tu domluvíme španělsky a asi v tom bude hrát roli i spousta jiných faktorů, jakože je třeba jaro, tzn. přes den teplo večer docela kosa.
Zatím prostě pohodička. Po netu jsem zarezervovala levný hotel (i tak přišel na 38USD za pokoj), kde nejsou vši ani blechy a pokoj vypadá, tak jako na fotce. Zatím vše klape jak jsme počítali.

Jsme kousek od hlavního náměstí, kterému se říká Zócalo. Je to obří buzerplaz 250x250m s největší vlajkou, kterou jsem kdy viděla. Denně se tu konají demonstrace proti všemu a všem. Někdy i dvě naráz :). Večer tu fouká a tak sem chodí rodinky s dětma pouštět draky.
Celková architektura Centra Histórica je v podstatě koloniální styl ze Španělska. Když se odmyslí poskakující indiáni v čelenkách, tak to vypadá jako v Seville nebo v Santiago de Compostela.
Kolem náměstí jsou největší historické komplexy jako Palacio Nacional - prezidentský palác, Justiční palác a obří kostel Templo Mayor. Většina těchto paláců a kostelů je bez vstupného. Pro nasátí atmosféry ideální, ale je to tak blízko evropskému stylu, že to člověk až nečeká.

Další naprosto mylná věc, z naší zkušenosti je metro. Dle mnoha pramenů, by se tam cizák neměl moc vyskytovat. Už ho používáme třetí den a nebyl zatím vůbec problém. Cena je téměř symbolická a to 3 pesos na jízdu - cca 5 Kc. Občas je to v Praze horší, bych řekla. Nicméně v noci bych asi raději nejela. Pro jistotu.

Obecně jsme překvapeni, že je tu vcelku draho. Teda kromě jídla na ulici, to se dá sehnat od 15-40pesos (1USD = 12pesos) a výtečný. A metra za 3p. Vše ostatní už tak za hubičku není. Nejdražší je bydlení a transport. 13hodinová cesta do Palenque nočním busem vyjde skoro na 900pesos cca 75USD. Očekávali jsme to ale stejně nás to překvapilo. Dolary jen lítají.

Podle doporučení jsme navštívili pár míst, co nejsou úplně v průvodcích. Nejvíc jsme si užili Museo de la luz - Muzeum světla. Samý hejblátka a udělátka, který vysvětlují fyzikální zákonitosti tohoto vlnění. Moc jsme se tím bavili. Je to kousek od Zócala. Doporučujem. Taky jsme prolezli trh, co se každý den uskutečňuje severně od Zócala. Jsou toho plné ulice. Lidi se přeřvávají, jeden prodává kabelky KLevin Clain a druhý zaručeně pravý parfém Chalnel. Samý cetky, ale občas se vynoří boží stánek s jídlem a neskutečně dobrým fresh džusem - Agua de mango/naranja/pina dle hlavní ingredience. Je to bez přísad nasekaný a rozmixovaný ovoce v půllitrovce. Báječný.

Tohle jsou zatím aktuální útržkovité postřehy. Další dny budou asi bez netu, kvůli cestě na jih. Zítra směr Palenque.

Tož tak.

1 komentář:

  1. Ahoj, milí cestovatelé! To je krása, takhle si pocestuju s váma! :)
    Já se vydávám také na cestu, příští středu, do Prahy i s mým malým skřítkem. Zůstáváme do 23. května, tak se ptám - uvidíme-li se? Píšete, že je dlouhá cesta, tak nevím nevím...
    Jinak já mám také blog, děsně dobrodružný, k nahlédnutí zde:
    http://petruskavefrancii.blogspot.fr/
    Přeji vám krásné cestování, plné obohacujících zážitků a budu se těšiti na příspěvky!
    Pa, Péťa

    OdpovědětVymazat