16 ledna 2011

9. - 11.1.2011 PENANG, KEK LOK SI TEMPLE, FRUIT FARM

Ostrov o rozloze 285km2 přezdívaný "Perla orientu", s hlavním městem Georgtownem jehož některé části města jsou pod záštitou UNESCO. Nejzajímavější je právě Chinatown, čínská čtvrť a Little India - indická čtvrť. Ta první nás po příjezdu spíš šokovola uřvaným čínským obyvatelstvem. Krom téhle malé části s původní atmosférou je ostrov velmi rozvinutý, plný výškových budov, hotelových komplexů a luxusních vil.
Kamarád pracuje v jednom z nejlepších komplexů a tak jsme se dostali, my baťůžkáři, mezi bohaté floutky a důchodce z Evropy a Austrálie.
Náležitě jsme si to užili a večer dorazili k němu do vily, kterou má k dispozici se svojí ženou. Ukázali nám noční market s jídlem, pivo Tiger - hurá změna a místní speciality.

Druhý den byl ve znamení našeho oblíbeného moto výletu kolem ostrova. Cesty jsou o dost lepší, bez děr. Kdyby člověk neprojížděl deštným pralesem, připadal by si jako v Německu.
Zajímavá byla farma na tropické ovoce a možnost ochutnat téměř všechny druhy, které se v Malajsii vyskytují.Želený šťavnatý pomeranč, obří jakfruit, máslovitou papáju, kyselý starfruit a další jejichž jména už si nepamatuji a v podstatě jsou to druhy, které se do Evropy ani nedováží.

Další zajímavost, kterou jsme navšítvili je most spojující pevninskou Malajsii a ostrov Penang. Má 13km (!) a v tuto chvíli stavějí další, jež más spojovat letiště přímo s pevninou. Měl by mít 20km, tak jsme si říkali, kam se hrabe Lahovická estakáda na novém obchvatu Prahy.

Nejúchvatnějším místem ostrova je chrám Kek Lok Si Temple, na který jsme narazili tak nějak náhodou a dlouhou chvíli jsme si říkali, co to na tom kopci je za divnou stavbu. Je nejenom obrovský ale i krásný. V první řadě člověka zaujme obří 30m stojící bronzová socha budhy Kuan Yin s nově budovanýn přístřeškem proti dešti.
Ve spodní části chrámového komplexu se nachází pagoda plná sedících dřevěných budhů v enormní velikosti. Sál ani nevypadá, že by měl být něčím speciální. Projdete obchody s cetkami, které jsou všudypřítomné a najednou se v zastrčené části objeví hala s těmito sochami. Mniši k tomu pouští budhistickou meditační hudbu a když jsem do hlavního sálu vešla, byl to nezapomenutelný zážitek. Klid, ticho, tyhle obří sochy a pokora.
Tento chrám je největší budhistický chrámem v Malajsii. Jde o dávnou odnož čínského budhismu, který je v Malajsii zakořeněn. Chrám byl postaven v roce 1890 z peněz místní početné čínské komunity.

Večer jsme zakončili s Tigrem u Číňana na krevetách. Mńam.

Žádné komentáře:

Okomentovat